Mάθε πώς να αυξήσεις την χρηματική σου άνεση.

#moneymindset Dec 21, 2023

Η Ελίνα Γιαχαλή, δημιουργός του προγράμματος οικονομικής νοημοσύνης, ΕνΕλπίς Cash Plus, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές που θα αυξήσουν την χρηματική μας ελευθερία. 

Ελίνα τι πιστεύεις ότι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θέλει να αυξήσει την οικονομική του άνεση, στην εποχή μας; 

Το ότι με σύστημα και μέθοδο γίνεται, από όπου και αν ξεκινάς. Και μετά να περάσει στην δράση. 

Δηλαδή; Τι θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας καθώς ξεκινάμε;

Παρότι όλος ο κόσμος μιλάει για τον πληθωρισμό και την σοβαρή ενεργειακή κρίση που περνάει ο κόσμος, η σύγχρονη γυναίκα δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο αυτά. 

Εμείς οι γυναίκες έχουμε ακόμα ένα βουνό να υπερπηδήσουμε. 

Την έλλειψη αυτοπεποίθησης σχετικά με την διαχείριση του χρήματος όσον αφορά μεγαλύτερα ποσά και επενδύσεις.

Είναι όμως έτσι; 

Εδώ όμως οι έρευνες ήρθαν να μας εκπλήξουν. 

Παρότι οι γυναίκες πιστεύεται ότι έχουν λιγότερο ταλέντο σχετικά με τις επενδύσεις, τα κέρδη τους βρέθηκαν να είναι κατά 4 μονάδες βάσης, δηλαδή 0,4% περισσότερα από αυτά των ανδρών. Ένα ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ την φορά. 

Επίσης, η ίδια έρευνα έδειξε ότι σχεδόν 50% των γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχε αποταμιεύσει πάνω από 20,000 για μια ώρα ανάγκης ενώ το 10% είχε άνω των 100,000 δολαρίων. 

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, άνω του 50% των γυναικών δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του σχετικά με το χρήμα και τις επενδύσεις και βασίζεται στον άνδρα της οικογένειας για την διαχείριση των επενδύσεων και του οικογενειακού πορτοφολιού. 

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα εδώ ήταν ότι τα δύο τρίτα ΔΕΝ έβλεπαν καν τον εαυτό τους ως επενδυτή. 

Μόνο το 33% είχε την αυτοπεποίθηση να πάρει σημαντικές οικονομικές αποφάσεις!

Τα καλά νέα είναι ότι σιγά σιγά αυτό αλλάζει. Και μέσα στο 2022 αυξήθηκε το ποσοστό των γυναικών που λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις κατά 26%!* 

Αυτό είναι όντως ευχάριστα νέα για όλες μας. Θα μπορούσες να πεις ότι ήσουν και εσύ ανάμεσα σε εκείνες που δίσταζαν να λάβουν σημαντικές οικονομικές αποφάσεις λόγω φύλου; 

Αν ήμουν λέει; Θα έλεγα 100%.  

Μεγάλωσα με την ιδέα ότι αυτά είναι μόνο από ανθρώπους που φορούν ακριβά κοστούμια, οι οποίοι παίζουν στα δάχτυλα τους δείκτες των χρηματιστηρίων. 

Και ότι το ελάχιστο που θα έπρεπε να κατέχω για να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο είναι αφενός γνώσεις χρηματιστηρίου και ένα μεγάλο ποσό για να διαχειριστώ. Και δεν είχα τίποτα από τα δύο. 

Αυτό όμως ήταν μια πολύ λάθος πεποίθηση.  Η οικονομική υγεία δεν χτίζεται μόνο έτσι. 

Πότε καταλάβατε ότι κάνατε λάθος; Και τι κάνατε για να το αλλάξετε αυτό;

Αχ! Μου πήρε πάνω από δεκαπέντε χρόνια ταλαιπωρίας μέχρι να αρχίσω να βρίσκω την άκρη του νήματος. Το γεγονός ότι πίστευα ότι χρειαζόταν ένα μεγάλο ποσό για να ξεκινήσω το οτιδήποτε, με έκανε να μην κάνω ποτέ τίποτα. 

Ιδιαίτερα στην αρχή  αυτό που ζούσα ήταν το να ξοδεύω όσα βγάζω και ποτέ να μην νιώθω ότι έχω αρκετά για να πάρω ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο, να επενδύσω στην δουλειά μου. 

Αργότερα αντιλήφθηκα ότι δεν είχα ιδέα που πήγαιναν τα χρήματα μου.

Όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, άρχισα να μελετώ όλα όσα βοήθησαν τους αυτοδημιούργητους ανθρώπους να δημιουργήσουν μεγαλύτερη οικονομική υγεία στην ζωή τους. 

Από εκεί και πέρα άλλαξε το τοπίο. Άρχισα να κάνω πολύ καλύτερη διαχείριση των οικονομικών μου και άρχισα να βάζω ευφυείς στόχους.

Ποιο είναι το σημαντικότερο μάθημα που πήρατε; 

Το μάθημα της χιονόμπαλας!

Μια χιονόμπαλα μπορεί καθώς κατεβαίνει στην πλαγιά να γίνει μια μεγάλη χιονοστιβάδα. 

Κατανόησα την δύναμη των μικροποσών και των μικρών καθημερινών συνηθειών. 

Απέκτησα συστήματα με τα οποία μείωσα τα έξοδα μου. Αυτό μου έδωσε την δυνατότητα να αποκτήσω τα πρώτα μου αποθέματα και να μπορέσω να επενδύσω περαιτέρω στον εαυτό μου και στην επιχείρηση μου. Άρχισε να μπαίνει μια τάξη.

Θυμάστε κάποιο παράδειγμα σε κάτι που κάνατε και συνέχιζε να αναπαράγει προβλήματα; 

Ξεχνιούνται αυτά;;; 

Στο παρελθόν σχολούσα αργά. Ούτε λόγος για μαγείρεμα.

Μετά συνήθως θα παραγγέλναμε ντελίβερι στο σπίτι και θα βλέπαμε μια ταινία. Κάνε τα μαθηματικά! 

Αν παραγγείλεις δυο φορές απ’ έξω την εβδομάδα και πας και σε ένα ταβερνάκι, χονδρικά έχεις ξοδέψει περίπου 50 ευρώ την εβδομάδα, μίνιμουμ! 

Αυτό το ποσό αν το αναγάγουμε στο έτος, μας δίνει περίπου 2,600 ευρώ. Ενώ στην δεκαετία έχουμε ξοδέψει 26,000 ευρώ μόνο φαγητό απ’ έξω. 

Δηλαδή αν κάποιος έχει μια τέτοια συνήθεια έχει δαπανήσει 52,000 ευρώ σε πρόχειρο φαγητό μέχρι τα 40 του! 

Είναι συγκλονιστικό! Τι θα μπορούσες να κάνεις αν στα 40 σου είχες 52,000 ευρώ στην άκρη; Σκέψου το λίγο; Όταν έκανα τα μαθηματικά έμεινα πραγματικά έκπληκτη! 

Εκείνον τον καιρό δεν μπορούσα καν να διανοηθώ το τι συνέβαινε. Όταν ξέμενα από χρήματα το θεωρούσα φυσιολογικό, πιστεύοντας αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε κρίση.

Πρόσθεσε σε αυτό ότι πίστευα ότι καθώς δεν μεγάλωσα σε πλούσια οικογένεια είναι αυτονόητο να έχω οικονομικά προβλήματα. 

Όταν πια άρχισα να εκπαιδεύομαι πάνω σε μια διαφορετική οικονομική νοοτροπία και να βάζω τα πιστεύω μου και τις συνήθειες μου σε τάξη, διαπίστωσα ότι μπορούσα να αλλάξω το οικονομικό μου μέλλον. 

Σιγά σιγά συγκέντρωσα ένα μικρό κεφάλαιο για να επενδύσω σε γνώσεις για τον εαυτό μου, και στην συνέχεια στην δουλειά μου και έτσι μπόρεσα να μειώσω το οικονομικό στρες που ζούσα. 

Και στην συνέχεια έφτιαξα μια μέθοδο αλλαγής της οικονομικής νοημοσύνης που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όλος ο απλός κόσμος να κάνει το ίδιο. Το ΕνΕλπίς Cash Plus. 

Αν ακούω καλά, η αλλαγή δεν ήταν μόνο στις συνήθειες σας. Έπαιξε ρόλο και το ότι άλλαξαν και τα υποσυνείδητα πιστεύω που είχατε. Σωστά; Μπορείτε περίπου να υπολογίσετε πόσο χρόνο παίρνει σε κάποιον να κάνει μια τέτοια αλλαγή; 

Συνήθως κάποιος που το παίρνει ζεστά κάνει σημαντική θετική αλλαγή μέσα στο πρώτο εξάμηνο εφαρμογής των εργαλείων. 

Παύουν να αποδίδουν τα πράγματα στην τύχη ή την ατυχία. Αρχίζουν να βάζουν υγιής οικονομικούς στόχους. Να ακολουθούν ένα σύστημα και να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Αρχίζουν να απελευθερώνονται από χρέη που θεωρούσαν ανυπέρβλητα. Αρχίζουν να χτίζουν ένα πλάνο παθητικού εισοδήματος. Να ξυπνούν πιο γαλήνιοι. 

Το χρήμα είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Δεν έχετε συναντήσει αντιδράσεις από το κοινό που κάνετε προπόνηση οικονομικής νοοτροπίας; 

Ναι, φυσικά. Μεγαλώσαμε με την πεποίθηση ότι το χρήμα είναι κάπως βρώμικο. Ότι αν θέλεις περισσότερα χρήματα είσαι άπληστος. 

Όμως και αυτά είναι λανθασμένα πιστεύω. Όταν κάποιος έχει αγοραστική δύναμη, βοηθάει όλη την αλυσίδα της αγοράς. Δίνει θέσεις εργασίας. Βοηθάει όλη την κοινωνία να ζει και να εργάζεται με αξιοπρέπεια. 

Ο ίδιος ο Γκάντι είπε: Η φτώχεια είναι η μεγαλύτερη μορφή βίας. Ας στοχαστούμε πάνω σε αυτό. 

Περισσότερα σχετικά με τα προγράμματα οικονομικής ευφυίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της www.enelpis.com

*(Πηγή Fidelity’s 2021 Women and Investing Study)

Close

50% ολοκλήρωση

Δήλωσε το ενδιαφέρον σου για την επομενη δωρεαν προπονηση υλοποιησης στόχων.

Με την εγγραφή σου θα λαμβάνεις νέα μας και θα ειδοποιήσεις για τις επόμενες δωρεάν προπονήσεις υλοποίησης στόχων